Wellicht denk je nu: vijgenboom betekent toch gewoon een boom waar vijgen aan groeien? En dat is natuurlijk terecht. Waar hier op wordt gedoeld, is eerder de symbolische geschiedenis van de vijgenboom en wat dit in allerlei culturen en landen voor betekenis heeft gehad. Dit is namelijk niet gering. Sterker nog, de vijgenboom heeft ook in de wetenschap en geneeskunde een aanzienlijke rol gespeeld en hier plukken we nog steeds de vruchten van, letterlijk en figuurlijk. De grootste reden hiervoor is dat de vijg een van de oudste (en dus eerste) vruchten is die door de mens werden geplukt en geteeld. Het is daarom ook niet gek dat ze in de Romeinse en Griekse geschiedenis een belangrijke rol speelden.

Welke invloeden hadden vijgen?

Zoals gezegd, heeft het in veel landen een enorme invloed gehad en is het terug te vinden tot aan de Romeinse en Griekse oudheden. Maar ook in andere streken was de vijg al eeuwen populair. Denk hierbij aan Zuid-Europa, landen als Spanje en Italië, maar ook landen in het Midden-Oosten. De vijgenboom heeft daarom een belangrijke rol en status in deze gebieden en is terug te vinden in veel gerechten en lekkernijen.

Eigenschappen van de vijgenboom

Wat de vijgenboom vooral zo populair maakt,  is dat ze niet slechts een keer per jaar vruchten (dus vijgen) produceert, maar 3 keer per jaar. Dat maakt het ook een geliefde boom om in eigen gebruik te nemen, dus bijvoorbeeld om deze in je eigen tuin te hebben. Het fijne ervan is dat deze ook in het Nederlandse klimaat prima kan groeien. Met de juiste zorg en aandacht kan deze probleemloos overleven. Het enige risico wat het Nederlandse klimaat met zich meebrengt, is dat de vruchten die in de winter groeien (dit begint voor de winter) mogelijk niet overleven als er aanhoudende vorst is die winter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.